Răspunderea șoferului pentru purtarea centurii de siguranță de către pasageri. Ce amenzi primesc contravenienții în 2025, în România?
În România, legislația rutieră prevede obligativitatea purtării centurii de siguranță atât pentru șofer, cât și pentru pasageri. Această obligație nu este doar o măsură de siguranță, ci și o cerință legală, iar nerespectarea ei atrage sancțiuni contravenționale. În 2025, odată cu actualizarea valorii punctului de amendă, sancțiunile devin mai costisitoare, ceea ce face ca informarea corectă a conducătorilor auto să fie esențială.
Începând cu anul acesta, șoferii vor fi amendați și pentru pasagerii care nu poartă centura de siguranță, inclusiv cei care ocupă locurile de pe bancheta din spate. Valoarea punctului de amendă a fost actualizată la 202,50 RON, astfel încât valoarea minimă aplicabilă (2 puncte amendă) va fi de 405 RON. În cazul copiilor cu o înălțime sub 135 cm, aceștia trebuie să utilizeze scaune speciale, omologate, asigurate corespunzător legislației în vigoare.
De asemenea, în săptămâna 7-12 aprilie are loc acțiunea SPEED a Poliției Rutiere, care, în cadrul calendarului european de activități, va intensifica filtrele în trafic, utilizând aparatele radar. Polițiștii vor verifica un număr mai mare de autovehicule aflate în trafic.
Miercuri, 9 aprilie, va avea loc activitatea SPEED Marathon, când TOATE aparatele radar mobile sau instalate pe autospeciale vor fi scoase în trafic! Controlul intensificat al polițiștilor va avea loc pe parcursul a 24 de ore.
România este “campioană” în nedoritul clasament al numărului de decese rezultate din accidentele rutiere. Cu un număr de 86 de decedați la fiecare milion de locuitori, depășim cu aproape 100 % media UE (46 de decese în trafic / 1 milion de locuitori). În comparație, în țările scandinave se înregistrează anual aproximativ 20 de victime ale traficului rutier la fiecare milion de cetățeni.