Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat prelungirea schemei de plafonare a tarifelor la energie până la 1 iulie 2025 în cazul energiei electrice, respectiv 1 aprilie 2026 în cazul gazelor naturale.
Decizia de a îngheța tarifele aferente consumului casnic de gaze naturale a fost luată în contextul oscilațiilor bursiere, pe plan european și național, gerul ultimelor zile afectând serios piața en-gros de gaze. Reamintim faptul că tarifele la gaze riscă să crească accelerat și datorită golirii depozitelor naționale, care, conform investigațiilor Corpului de Control al ministrului, nu au gestionat eficient rezervele existente în luna noiembrie a anului trecut. În concluzie, consumatorii casnici de gaze naturale nu vor avea parte de modificări de facturi până în primăvara anului 2026.
În ceea ce privește furnizarea de energie electrică, tarifele se vor modifica, pentru toți românii, la începutul lunii iulie a.c. Momentan, furnizorii au oferte valabile până la data de 30.06.2025, după cum anunță Electrica Furnizare, cel mai mare jucător pe zona de nord, la nivelul tarifelor plafonate actuale.
Premier Energy, care a preluat clienții CEZ de pe partea de sud a țării, ne oferă un tablou mai ”sincer” al tarifelor la electricitate. Valoarea reală a kilowattului depășește 1,5 lei, statul acoperind diferența până la pragurile de plafonare

Momentan, doar clienții Hidroelectrica, având contract cu valoare tarifară fixă timp de 12 luni, pot sta liniștiți până spre finalul anului 2024, mai exact până la expirarea termenului contractual.
Având în vedere că, din luna ianuarie, au fost majorate și tarifele de distribuție (care dețin o cotă semnificativă în totalul facturii), și că liberalizarea pieței va genera efecte imprevizibile în primele luni de funcționare a pieței libere, ne putem aștepta la majorări semnificative ale facturilor, cu valori estimate între 20 – 50%!
Încă nu au fost anunțate măsurile de protecție pentru consumatorii vulnerabili, care vor înlocui sistemul actual universal de compensare tarife energie.