Voi încerca să explic, cât mai simplu, ce se va întâmpla, începând cu primăvara anului viitor, cu facturile la energie electrică și gaze naturale.
În calitate de consumatori casnici, cu toții plătim un tarif plafonat, stabilit arbitrar de către statul român, care nu are vreo legătură cu valoarea reală a kilowattului. Culmea, în cazul facturii de curent electric, ar trebui, în acest moment, să plătim mult mai puțin.
În primul rând, nu prea mai există concurență între furnizori, adică acele firme care trimit facturile (Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Eon etc.). Toți furnizorii mici sau nou apăruți pe piață au cam plecat, din momentul în care statul a decis plafonarea prețurilor. Clienții lor au fost transferați automat către unul dintre furnizorii mari. Aceștia facturează energia la tarife foarte mari, pentru că primesc, de la bugetul de stat, o parte din diferența suplimentară, peste prețul plafonat plătit de către populație.
Astfel, noi plătim direct tariful plafonat, însă furnizorii mai primesc suplimentar bani de la stat (miliarde de euro), care provin tot din taxele și impozitele noastre.
În al doilea rând, nu există o diferențiere de protecție între categoriile de venituri și nevoi ale gospodăriilor. La momentul actual. o gospodărie cu venituri de 4000 de lei și mulți copii aflați în întreținere primește aceeași subvenție ca o vilă din București aparținând unui milionar.
În al treilea rând, statul a majorat excesiv taxele lunare pentru distribuție și transport energie, acestea având o pondere mare în valoarea facturii. Dacă noi plătim 1 leu pentru un kilowatt, doar 30 de bani este valoarea reală a energiei electrice, restul fiind taxe!
Din aprilie 2025, toate subvențiile și tarifele plafonate se vor evapora! Există un risc major de dublare a facturilor pentru că piața nu are suficienți concurenți și pentru că România are o problemă majoră pe partea de infrastructură energetică.
Dincolo de toate poveștile de la televizor, realitatea e următoarea: noi nu avem probleme serioase pe partea de producție energie, dar stăm foarte rău pe partea de transport și stocare.
Noi importăm zilnic energie pentru că rețelele de înaltă tensiune, aparținând Transelectrica sunt casate (în acte) în proporție de peste 90 la sută (degeaba producem mult curent electric la Colibița dacă nu îl putem transporta la București) și pentru că nu avem unde stoca suficiente gaze naturale, pe care le vindem vara către Ungaria (care are zero producție, dar poate stoca dublu decât noi) și către alte țări, gaze pe care le cumpărăm iarna, pe import.
Am folosit un limbaj mai puțin tehnic și mai puțin profesionist în textul de mai sus, însă concluzia este una singură, pentru toată lumea: PREGĂTIȚI-VĂ DE IMPACT!
- Puteți viziona și asculta editorialul, în format video Youtube și audio Youtube Music:
https://music.youtube.com/playlist?list=PLGbvvt2YZkQp43V-2gLCYM4nzzmc7KDPe&si=K_6YPDU-KagqLgxi