Am testat funcționalitatea sistemului de garanție-returnare (SGR) ambalaje reciclabile (PET-uri, sticle, doze aluminiu) pe Valea Bârgăului și putem afirma, fără echivoc, că acesta este o bătaie de joc și pericol public privind sănătatea populației.
Singurul punct automatizat de preluare a ambalajelor este cel de la Penny Prundu Bârgăului, cu un singur flux de alimentare (o gaură, pe românește), care are două variante de lucru:
- blocat în multe intervale de timp, cu timp lung de așteptare până când angajații magazinului deblochează aparatul sau golesc recipientele din interior, sau, pur și simplu, închis (cu afișul „aparatul nu funcționează)
- cu cozi de așteptare „la rând”, timpul de efectuare a oprațiunii depășind uneori o oră
De ce e pericol public pentru sănătate? Priviți imaginile următoare, cu persoane vulnerabile (copii și bătrâni) stând la coadă PE CANICULĂ, în plin soare, la 35 de grade!!!

Oamenii încearcă să găsească zone de umbră, însă sutele de ambalaje care zac în sacii aduși lângă aparat îi „condamnă” la o lungă așteptare pe căldura sufocantă. Putem observa și o mămică însoțind un bebeluș în cărucior…

Am întrebat personalul magazinelor PROFI din Prundu Bârgăului și Tiha Bârgăului despre sistemul de preluare al ambalajelor. Acesta este manual, practic este vorba de 3 cutii din pal care țin sacii de preluare a ambalajelor.
Răspunsul vânzătoarelor din cele două locații este identic: „E stricat aparatul de scanare și nu a mai venit nimeni să îl repare, de mult timp”.
Am vizitat și câteva mici magazine alimentare din cele două comune. Preluarea ambalajelor SGR ne-a fost refuzată categoric.
Soluția? Cei care au mașină personală se deplasează la Bistrița, unde își încearcă norocul la automatele supermarket-urilor (și ele generatoare de cozi sau blocate).
Și acum, partea interesantă a lucrurilor…
Conform legii (HG 1074/2021), primăriile sau ADI Deșeuri pot organiza și opera puncte de colectare ambalaje! Conform unui comunicat RetuRO, citat de Agerpres, pe raza localităților administrate, autoritățile locale pot opera sistemul de garanție-returnare, rambursând direct consumatorilor contravaloarea garanției.
În concluzie: deși sistemul favorizează clar marile lanțuri de magazine (care au fonduri pentru aparate automatizate de preluare ambalaje), deși micile magazine nu beneficiază de facilități fiscale pentru achiziția de dotări și echipamente reciclare, dar nici nu participă activ la programul SGR, problema poate fi rezolvată rapid și ușor, pe bani publici, de către primării și/sau ADI Deșeuri. Mingea e la ei….