În noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, România va trece la ora de vară, ora 3:00 devenind ora 4:00. În termeni populari, vom dormi cu o oră mai puțin!
Deși Parlamentul European a recomandat renunțarea la schimbarea orei, începând cu anul 2021, în urma unei inițiative cetățenești susținută de aproape 5 milioane de europeni, statele UE nu au ajuns la o concluzie pe acest subiect. Ora de vară va fi actualizată simultan în toate țările din spațiul SEE.
Primele țări care au introdus mecanismul orei de vară au fost Germania și Marea Britanie, în 1916! Statele Unite ale Americii au renunțat la schimbarea orei, iar China și Japonia nu au folosit niciodată acest mecanism destinat fructificării energiei solare pe timp de vară, când ziua este mai lungă, iar lumina naturală este disponibilă dis-de-dimineață.
România a introdus ora de vară pentru prima oară în 1932, a abandonat folosirea sistemului în 1940 și l-a reintrodus în anul 1979, când a semnat Convenția Fusurilor Orare. Din 1997 s-a standardizat și perioada de tranzit între ora de iarnă și cea de vară, respectiv ultimul weekend din octombrie, până la ultimul sfârșit de săptămână din luna martie. Ora standard este considerată a fi cea de iarnă.
Ora de vară va fi valabilă anul acesta până pe 29 octombrie.