Nu vom scăpa prea repede de cozile infernale!
- – știre în curs de actualizare –
UPDATE 1: surse oficiale din Diviza de Investiții a CFR au confirmat faptul că proiectul se află în întârziere. Acest fapt se datorează problemelor pe partea de infrastructură rutieră (traversările din localitatea Livezile). Avizele și autorizațiile sunt în curs de re-emitere, însă există pericolul rezilierii contractului dacă până în luna mai nu va exista un progres vizibil.
Știrea inițială:

În luna august a anului trecut, presa locală a anunțat demararea lucrărilor de modernizare a celor trei treceri la nivel de cale ferată de pe DN 17, situate în localitățile Livezile (2) și Susenii Bârgăului, prezentate astfel în nomenclatorul feroviar de specialitate:
- montare bariere automate, supraveghere video, dale elastice pentru coridorul rutier
- Bistrița Nord – Susenii Bârgăului (Livezile, cu comandă din stația Bistrița)
► modernizare trecere la nivel km 68+071
► modernizare trecere la nivel km 70+906
- Stația Susenii Bârgăului (cu comandă locală)
► modernizare trecere la nivel km 80+971
cu o valoare a investiției de peste 11 milioane RON, antreprenor general fiind o firmă din județul Maramureș, termenul de finalizare fiind decembrie 2022!

Dacă în locația Susenii Bârgăului au fost demarate lucrările la finalul anului trecut, echipele tehnice fiind surprinse în activitate de sosirea anotimpului rece (motiv pentru care lucrările au fost întrerupte), iar zona arată ca după război (cu materiale rezultate din îndepărtarea elementelor vechi împrăștiate peste tot și abandonate dezordonat în perimetrul căii ferate, plus improvizații la nivelul șoselei, cu pietriș amplasat pentru urcarea mașinilor pe calea ferată, înghețul nepermițând turnarea unui covor asfaltic), cele două locații din Livezile sunt neatinse de muncitori pe segmentul rutier.

BREAKING NEWS! Lucrările adiacente coridorului rutier (porțiunea de câțiva metri de șosea de lângă calea ferată) nu se pot desfășura fără aviz favorabil din partea Secției de Drumuri Naționale (parte din CNAIR), iar reprezentanții acesteia au confirmat pentru Bargau.ro faptul că avizul inițial, solicitat de antreprenorul general, a expirat pe 28 februarie 2023! Mai mult, se pare că a expirat și autorizația de construire pentru întregul proiect.
Cum se desfășoară ansamblul de lucrări?
- Segmentul de instalații semnalizare, control, comandă și supraveghere, care presupune instalarea cablurilor și echipamentelor specifice, este într-un stadiu avansat, mai ales pe porțiunea adiacentă stației Susenii Bârgăului, unde s-a realizat fizic pasajul rutier (adică traversarea cablurilor îngropate pe sub DN 17, paralel cu traversele căii ferate). De asemenea, în toate cele 3 locații au fost livrate și amplasate echipamentele de semnalizare (blocurile de bariere automate, semafoare etc.), provenite de la un producător croat. Reprezentanții firmei croate vor efectua punerea în funcțiune DOAR ÎN MOMENTUL CONECTĂRII TUTUROR ELEMENTELOR de pe traseul Bistrița – Bistrița Bârgăului, iar acest lucru este imposibil fără a realiza pasajele rutiere din Livezile. Mai mult, după efectuarea punerii în funcțiune, va mai exista o perioadă de timp rezervată testelor de funcționare.
- Segmentul rutier, care presupune atât înlocuirea dalelor vechi și a elementelor de amortizare, cât și traversarea, perpendicular cu șoseaua europeană, a cablurilor aferente segmentului de instalații. Spre deosebire de segmentul instalații, segmentul rutier NU poate fi realizat fără supravegherea administratorului drumului (Secția de Drumuri Naționale).
După parcurgerea tuturor procedurilor se poate discuta de recepția lucrării și integrarea în regimul de circulație publică.

Reprezentanții CFR și de la Drumuri Naționale (intervievați telefonic) au precizat că perioada de suspendare a lucrărilor pe timp de iarnă a expirat pe 15 martie, dată la care constructorii trebuiau să se întoarcă pe șantier. Doar că acest lucru e imposibil, pentru că au expirat actele. Iar fără acte nu se poate modifica structura drumului național și, implicit, nu pot fi schimbate dalele sau amplasate cablurile pe sub cele două treceri din Livezile. Astfel, antreprenorul este nevoit să solicite noi avize.
Am primit, tot telefonic, din partea unui reprezentant CFR, promisiunea că miercuri 22 martie, după prima ședință regională anuală cu constructorii (ședință de “progres”, în termeni feroviari), vom primi mai multe detalii despre cum va continua proiectul.
Reprezentanții antreprenorului general au refuzat să detalieze progresul lucrărilor și l-au desemnat pe patronul firmei ca unic interlocutor pe acest subiect. Acesta nu a răspuns solicitărilor noastre.

Concluzia? Deși am intervievat reprezentanții Poliției, ai Regionalei CFR, ai Regionalei de Drumuri Naționale, diriginți de șantier și ai constructorului, nimeni nu a răspuns la cea mai simplă întrebare: ”Când se vor încheia lucrările?”
Neoficial, specialiștii CFR au avansat luna iulie a acestui an ca scenariu super-optimist al finalizării lucrărilor și verdictul probabil: “anu’ ăsta sigur va fi gata”.
Din motive lesne de înțeles, vom prezenta toate datele tehnice, financiare și numele actorilor implicați în această “lucrare” după ce vom primi documentele și datele solicitate (oficial) instituțiilor implicate. Avem promisiunea că le vom primi în câteva zile. Zile în care oricum nu se va întâmpla mare lucru pe traseu…

Fotografiile sunt proprietatea publicației Bargau.ro, sunt reale și au fost făcute „pe șantier”, la data de 21.03.2023